Deja un comentario

Els iaioflautes, un exemple de lluita, coratge i joventut

Iaioflauta protestant el dilluns a la plaça del 15M. Font: propia

Iaioflauta protestant el dilluns a la plaça del 15M. Font: propia

En Nota al Margen hem tingut el plaer de passar un matí amb Marie i Ramon, Iaioflautes. Vingueren al programa i contestaren gustosos a totes les nostres preguntes. Tenien moltíssimes ganes d’explicar-nos coses. En alguna ocasió els ulls de Ramon es plenaven de llàgrimes quan ens contava el que sentia lluitant. Durant tota l’entrevista, van defensar que cal expressar-se lliurement, dir el que pensem i sentim, i així ho feren. Ho feren amb una força! amb unes ganes! que sorprenen en gent de la seua edat. Però realment, els iaioflautes no són ancians, no són vells, són joves, i molt! molt més que persones amb menys anys. Com que l’espai que tenim al programa es limitat i encara ens quedaven moltíssimes preguntes que fer a aquestes persones tan singulars i admirables, vos deixem ací una ampliació de la entrevista que podeu escoltar al programa:

P: Marie, es suposa que el govern francès és el govern progressista d’Europa, quina opinió teniu sobre les polítiques que està portant a terme Hollande?
No crec que Françoise Hollande siga socialista o els socialistes ja no son d’esquerres. El que estan fent a França és una política d’ultra dreta. Crec que volen “pescar” vots per a les properes eleccions. El que estan fent és injustificable.

Pancarta reivindicativa. Els iaioflautes es deixaren els pulmons cridant contra el govenr valencià.

Pancarta reivindicativa. Els iaioflautes es deixaren els pulmons cridant contra el govenr valencià.

P: Ramón, ens has explicat que tens la bandera republicana penjada a casa, ens pots explicar l’historia?
Després de que el PP derrocara la llei de memòria històrica i no aportara “ni un duro” per arreplegar els cadàvers dels republicans a les cunetes, jo m’indigní. Però com anem a callar nosaltres quan esta “gentola” té els seus morts en el cementiri, i nosaltres no?. No volem venjança, només volem arreplegar els ossos i ens posen totes les traves. I jo vaig pensar, s’ha d’expressar el que u pensa, així que la republicana al balcó i visca la tercera República! He de dir que han intentat llevar-me-la moltes vegades, però la tinc ben agafada per a que no puguen fer-ho.
P: Com portaveu, durant el franquisme, el fet de no poder expressar-vos lliurement? Com lluitàveu?
La diferència que hi ha és que teníem policies de paisà, amagats, que anaven a per tu. Només cal pensar en Billy el Niño, un criminal i assassí, com ell hi havien molts. Però sí que ens expressàvem. Hi havien manifestacions que duraven 10 minuts, fins que arribava ala policia i tots fugíem. I ara, després de tot això, com ja som majors hem de dir e que pensem, públicament i amb molta honra.

Marie i Ramon, iaioflautes convidats al programa. Font: propia

Marie i Ramon, iaioflautes convidats al programa. Font: propia

P: Que penseu de que a Argentina s’estiguen jutjant els crims del franquisme i ací no?
Ahí es veu la poca vergonya que té aquest govern de dretes, recolzat també per el PSOE, perquè si el PSOE tirara de la manta no passaria el que està passant.
P: Com es planteja el repte, a unes persones de 60, 70, 80 i 90 anys, d’incorporar a la vostra lluita les noves tecnologies?

Marie: per a mi no fou tan repte, perquè vaig ser professora i em defenia amb la màquina d’escriure, i això ajuda.

P: Podem saber les pròximes accions que teniu en ment?
Això es decideix en assemblea. Nosaltres funcionem a nivell assembleari, no hi ha cap càrrec fixe, aleshores, és secret. De moment no ho tenim pensat.
P: Cada dilluns es reuniu a l’ajuntament...
En la plaça del 15M, ja portem més d’un any. Ens reunim cada dilluns, de sis a set de la vesprada. Portem pancartes reivindicatives i buidem els pulmons, cridem públicament tot allò que pensem.

P: Algun partit polític ha intentat aprofitar-se de vosaltres?
Tenim molts nuvis, i molta gent que ens voldria utilitzar, però nosaltres no volem. Som lliures. Ens auto denominem assemblearis, no apolítics, però si a partidistes. El que vullga lluitar amb nosaltres, pot, però no volem ser corretja de transmissió de cap partit.

Els iaioflautes es reuneixen cada dilluns per protestar. Font: propia

Els iaioflautes es reuneixen cada dilluns per protestar. Font: propia

P: Trobeu a faltar un 15M continu, una lluita del jovent?
Han intentat polititzar el 15M. Nosaltres, i altres organitzacions han sorgit del 15M, però si voldríem que encara tinguera potència. Però alguns dels membres destacats del 15M són candidats en algun partit.

Uniforme iaioflauta. Font: propia

Uniforme iaioflauta. Font: propia

P: Esteu contents amb la cobertura informativa que els mitjans vos donen?
El quart poder està tancat per totes bandes pels de dalt. Els tres poders no estan separats en Espanya. En Espanya el poder judicial depèn del executiu, i la premsa també. El poder té dominats els mitjans de comunicació. Quina és la premsa progressista? Quanta hi ha? I televisió? Quanta hi ha? estan absorbides per dormir al poble.

P: Marie, com vas viure maig del 68?
Com una rebel•lió contra la meua família. He de dir que la meua consciència política es va despertar quan jo tenia uns 50 anys.

P: Que fa falta a Espanya per a que la gent es desperte de veritat?
Som positius, jo veig que a la gent li costa, però va movent-se. L’ampolla està mig plena. Però falta més temps per anar conscienciant a la gent.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: