Deja un comentario

Jorge Ramos Tolosa: “Relacionar als palestins amb Al Qaeda és el que EUA i Israel volen”

Jorge Ramos Tolosa. Font: Google

Jorge Ramos Tolosa. Font: Google

El dilluns día 4, a Nota al Margen tinguerem el plaer de parlar amb Jorge Ramos Tolosa, professor d’història contemporànea de la UV, que està fent la tesi doctoral i investigant sobre el conflicte Palestino-israelí. Com al programa ens quedarem sense temps per preguntar-li tot el que voliem, deixem ací una ampliació de l’entrevista, si voleu saber més, entreu en mediauni i escolteu-nos:

P:Què són o què foren les intifades?

Intifada vol dir exactament, alçament en àrab, van ser dos moments, la primera a partir de desembre del ’87 i la segona a partir de setembre del 2000 en les que la lluita palestina es va intensificar moltíssim i la resistència va ser molt més organitzada contra la ocupació i totes les polítiques que desenvolupa Israel. La primera va ser coneguda com l’intifada de les pedres i va a generar eixes imatges internacionalment als mitjans de comunicació de xiquets amb pedres contra els tancs israelians i va acabar a 1991 quan va començar el procés de pau. I la segona intifada del 2000 al 2004-2005; va ser una intifada més intensa encara, on es van estendre els atemptats i també va ser el context on es va a començar a construir el mur de la vergonya, o barrera de seguretat segons Israel amb l’excusa dels atemptats, però el que de veritat volien era això mateix, més apartheid i més presó per als palestins.

P:Hi ha gent que sosté que Israel no té civils, que són tots reservistes de l’exèrcit i molta gent culpa a tot Israel del drama de Palestina, creus realment tota la gent a Israel és culpable directament?

Això és una qüestió molt complicada, perquè és molt difícil posar responsabilitats, però Israel és una societat molt militaritzada, realment és l’únic país del món on les dones han de fer dos anys de servei militar, els homes tres; si no van al servei militar van a presó; i clar, ells estan dins d’un univers mental imaginari que des del bressol fins la mort reprodueix les imatges de Palestina estava vidua, ara els palestins són terroristes i violents, per tant, estan criats i creixen en un estat mental d’odi a l’altre, de l’enemic en majúscules, del mal àrab, per tant, una persona que estiga educada en eixe ambient, fins que punt és responsable? Però està claríssim que ells estan al corrent del que han fet i saben el que fan cada dia a Gaza i Cisjordània, de fet, el 90% dels israelians estava a favor dels últims bombardejos .

P:pots parlar un poc de la figura de Mohamed Bakri que és diu que es el Ghandi de Palestina amb documentals com Jenin, Jenin?

Mohamed Bakri és un palestí amb ciutadania israeliana i moltes vegades ha sigut referit com una figura fonamental en la cultura i en la lluita palestina, també a partir de la peli de Jenin, Jenin va tindre molta polèmica on va ser acusat i criticat de moltes coses però, no sé si es pot comparar en Ghandi…

Bandra de Palestina. Font: Google

Bandra de Palestina. Font: Google

P:No hi ha un problema de mediatització? Perquè aquest home, malgrat tindre una gran importància al problema palestí, ací no el coneix quasi ningú, però en canvi sí que es mostra la visió dels atemptats…

Sí, clar, està molt mediatitzat, es donen les imatges que es volen donar, i clar, una d’elles és eliminar, salvant les distàncies como es fa en Euskadi, es eliminar las formes de resistència no-violentes, interessa més enfocar las resistències violentes més que las no violentes y clar, ací Mohamed Bakri te un paper fonamental y creo que es un personatge molt important i totes les formes que nomena ell de desobediència no violenta haurien de conèixer-se moltíssim més i hi ha moltíssimes a Palestina, desde manifestacions setmanals contra el mur, comitès contra la demolició de cases, assemblees en moltíssims llocs, formes de resistència cultural…

P:En Jenin, Jenin, hi ha un àrab palestí al que li pregunten pels estats àrabs del voltant i diu que son tots uns hipòcrites perquè només ajuden sobre el paper, realment és així?

Retòricament tots les estats àrabs són propalestins, y en tot el món àrab, hi ha moltíssim compromís amb la causa palestina perquè se sent como pròpia, però després se n’aprofiten, en concret Jordània y Egipte, por exemple, entre 1949 y 1967, Cisjordània formava part de Jordània, i Gaza era administrada per Egipte, també foren a la guerra en el ’48 amb intenció de repartir-se Palestina. Y és més, concretament el rei Abdalá de Jordània, en el 1948, tingué un pacte secret amb els sionistes per a repartir-se algunes parts àrabs que anaven a quedar de Palestina.

P:El fet de ser àrabs i que es tinga eixa mala imatge d’ells per relacionar-los de vegades amb Al Qaeda… no creus que pot influir en la opinió internacional sobre els palestins?

És molt important diferenciar entre musulmà, àrab i palestí. No tots els àrabs són musulmans, ni tots els palestins són musulmans, hi ha molts cristians. Però en occident si que s’ha construït eixa imatge: Occident com a civilització judeo-cristiana, democràtica i Orient com a barbàrie islàmica, i així es justifiquen les invasions o “intervencions” de molts països o de la OTAN. I diuen això, que són terroristes i que estan retardats. Que s’associe amb Al Qaeda és el que EUA i Israel volen. Després arriba el discurs de que tant israelians com palestins “ho han fet malament”. 

Xiquet agafant la bandera palestina. Font: palestinalibre.org

Xiquet agafant la bandera palestina. Font: palestinalibre.org

P:Sobre el tema de la normalització de l’estat d’Israel crida l’atenció, encara que puga semblar una tonteria que Israel participe en Eurovisión y en les europeus de futbol y bàsquet…

Això demostra la realitat colonial d’Israel. Israel és un estat colonial europeu en Àsia, deia Jabotinsky, que era un sionista que va a fundar la vessant de dretes del sionisme, el “tio” era mig feixista: “venim d’Orient però som d’Occident”; si tu vas a Tel Aviv, és una ciutat super moderna amb gratacels, súper “jijijaja”, amb molta ambientació gay i és una ciutat on s’ha traslladat l’ambient europeu, fomentat a més amb acords amb la UE, amb la UEFA, l’Eurolliga…

P:S’ha descobert, fa unes setmanes, un túnel secret en Gaza que servia par entrar armes des d’Egipte; ¿una victòria dels Germans Musulmans augmentaria l’ajuda a Palestina en la zona?

Els Germans Musulmans, flexibilitzaren l’entrada des de la frontera de Gaza, però poc. Hem de recordar que Egipte és el segon país que rep més diners d’EUA, i que precisament als acords de pau de 1978-79, EUA els donà dines a canvi de que seguiren les seus directrius. Però des del colp d’estat a Egipte es tancà encara més la frontera amb Gaza.

P:El judaisme necessita un estat propi?

El sionisme va sorgir com a resposta a les persecucions que van rebre els jueus a tot Europa Central i Oriental, però ells van beure del antisemitisme, que jo m’estime més nomenar antijudaisme, perquè els àrabs també son semites; però clar, que la solució del poble jueu siga el desplaçament i la neteja ètnica d’un altre poble és un autèntic desastre, o siga, el que hi ha que fer és acabar amb les injustícies i la discriminació i si els jueus han sigut perseguits el que necessitem es que puguen viure tots en una societat civil i laica i on puguen estar totes les religions, per això la idea d’un estat laic a Palestina on puguen estar tots sense importar la seua religió, perquè sinó el que estem fent és generar odi, discriminació, neteges ètniques, guettos, o camps de tortura del CIE com tenim ací a la Avinguda Doctor Waksman.

P:Hamas y Al Fatah són partits polítics nacionalistes palestins que no tenen bona relació entre ells. Però, realment no tenen la mateixa finalitat?

En primer lloc, ambdós són moviments de resistència i ja després partits polítics, perquè a partir dels acords d’Oslo es creà una autoritat palestina i el consell legislatiu, que realment només tenen poder per a posar la seua bandera als edificis i emetre segells, o on col•locar els centres de salut o les escoles, totes les demès coses les controla Israel. Però el tema és que Al Fatah és un moviment que es basa en la consigna “divide y venceràs”, també ha estat relacionat amb casos de corrupció, cosa que no ha passat amb Hamas, que a més te xarxes d’assistència social molt fortes, cosa molt popular entre els palestins que no tenen serveis bàsics garantits. Però, alhora, Hamas vol crear un estat islàmic. L’objectiu és acabar amb Israel, però amb aquesta divisió de forces, uns laics i altres no, és difícil. També perquè Israel intenta utilitzar a l’autoritat palestina per fer alguns “treballs bruts” … Així i tot, és Hamas qui més ha crescut aquests anys.

Cartell que deunucia les detencions a xiquets palestins. Font:@BDSPaísValencià

Cartell que deunucia les detencions a xiquets palestins. Font:@BDSPaísValencià

P:I els palestins cristians amb qui s’ajunten?

Solen pertànyer a associacions de la OLP. Hi ha alguns que són de Fatah, que són laics, i també a altres organitzacions d’esquerres com el Front Popular per l’alliberament de Palestina, fundada per por George Habash, on participà Carlos “El Chacal”. I hi ha també moltíssimes organitzacions com Frente Democrático para la Liberación de Palestina, partits dins d’Israel com Jadash y Balad… etcètera.

P:Com s’aconsegueix la nacionalitat israeliana?

Qualsevol jueu del món pot aconseguir la nacionalitat israeliana amb plens drets simplement amb una carta o uns papers signats per un rabí local. Això és possible a partir de la nomenada “Llei del retorn” de 1950-1952. Per altra banda, les famílies que durant segles han viscut a Palestina no poden tornar a les seues llars ni obtenir la ciutadania israeliana. Aquesta llei qüestiona molt que Israel siga un estat democràtic. Els jueus que procedeixen d’Europa central, creadors del sionisme, tenen una posició socio-política superior als jueus procedents de la península ibèrica i del món àrab.

P:Si la ONU va intervenir en la partició de Palestina, sense tenir potestat, per què ara no fan res contra els assentaments, etcètera?

L’ONU treballa a partir de resolucions i agències. Les resolucions que parlen sobre els drets dels palestins no s’acompleixen mai. Però si que tenen un discurs de respectar els drets humans. Precisament la declaració dels drets humans és del 1948, que és el moment en el que se emet la resolució que exigeix el dret al retorn dels palestins. Però després de tot açò, no fan res.

P:Que Palestina haja aconseguit estar d’oient a l’ONU, que significa?

Depèn a qui li preguntes. Hi ha molta gent, i estic d’acord, que pensa que això és una victòria, però clar, si això no es concreta en un millorament de la situació dels palestins i de Palestina, no serveix per a res. Hi ha gent més critica que pensen que pot ser contraproduent.

P:En Palestina.org hem llegit que sense el permís d’Estats Units, Israel no pot construir cap casa il•legal…

Si, és una manera de llevar-se la culpa, però efectivament si Washington vol, i alguna volta ha aconseguit, es paralitzen els assentaments, encara que no es retiren.

P:Com és la vida dels palestins a les zones ABC, i a Gaza? Tenen plens drets els palestins?

Que tinguen plens drets allà és un invent d’Israel, perquè les incursions militars són molt freqüents, hi ha bombardejos, demolicions de cases, impediments per anar a l’escola, a treballar i molts més abusos més. Als checkpoints poden estar dos o tres hores mentre els registren… de fet, els checkpoints tenen taxes de natalitat i mortalitat. L’any passat foren al voltant de 70 dones les que pariren allí. Els turistes també passen per els checkpoints però no els pateixen igual.

P:Què ens pots contar de les teues experiències personals allí?

S’ha d’anar per a poder-te fer una idea del que ocorre allí. Vaig anar per primera vegada quant tenia 22 anys i hem va canviar la vida. El tema es va convertir en una obsessió. Quan vaig anar al 2008 vaig decidir dedicar la meua vida a intentar canviar la situació que hi ha allà.

Jorge Ramos Tolosa a Palestina. Font: Jorge Ramos

Jorge Ramos Tolosa a Palestina. Font: Jorge Ramos

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: