Deja un comentario

Mario Lecumberri: ” Així com treballem contra les discriminacions, cal fer-ho contra els estereotips”

Mario Lecumberri, membre del LGTB

Mario Lecumberri, membre del LGTB

A Nota al Margen parlarem amb Mario Lecumberri, militant del grup d’acció LGTB de CCOO del País Valencià. Si vos va agradar aquell programa, ací teniu la resta de coses que ens va contar. Parlerem sobre estereotips, sobre la bandera de l’orgull gay, sobre sèries de televisió…

P: Has patit alguna discriminació laboral?

Sí, a mi em feren fora d’una empresa, en Màlaga, quan s’assabentaren que vivia amb un altre home. Els motius que me donaren foren que els donava igual que jo fora del nord, radical i d’esquerres, però maricón, no.

P: I això era legal?

Clar que no.

P: No sé si tu estàs assabentat de la situació dels transsexuals…

Sí, des del col·lectiu LGTB treballem la transsexualitat des del tema de la discriminació laboral.

P: Últimament he estat llegint articles sobre la transsexualitat en xiquets. Segons diversos estudis, la identitat de gènere es defineix quan un és ben menut,  però fins que no es tenen 18 anys no es poden hormonar, ni sotmetre a operacions de canvi de sexe. Des del sindicat que postura teniu sobre aquest tema?

Esta pregunta s’escapa del que és l’àmbit sindical. A títol personal, jo crec que si un xiquet té clara la seua identitat, caldria treballar amb ell. Hauria de parlar-se amb experts, més que centrar-nos en matèria legislativa.

Bandera del orgull gay

Bandera del orgull gay

P: En la seria Modern Family, la parella homosexual  no es besa mai, i se’ls mostra un poc com a “boges”, mentre en la sèrie Aquí no hay quien viva, la parella homosexual era la que demostrava més cordura. Com influeixen aquestes sèries per a aconseguir una normalització de l’homosexualitat en la societat?

El tema de les sèries és un problema d’estereotips. Recorde un article que parlava de que Hollywood es dedicava, a l’època dels noranta, a mostrar gays i lesbianes, que eren tots assassins en sèrie malvats… . Els estereotips són el que ven.  En la pel·lícula protagonitzada per Gandolfini, The Mexican, ell té el paper de detectiu, i és homosexual. Trenca un poc l’estereotip perquè no és ni ros, ni porta taula de surf… . Així com treballem contra la discriminació, cal que treballem contra els estereotips.

P: Per què sempre es tendeix imaginar a un home homosexual com afeminat i a una dona homosexual com masculina?

Jo crec que és una qüestió cultural. En una societat majoritàriament conservadora i heterosexual és més fàcil entendre-ho d’aquesta manera: Els homosexuals tenen ploma. Una part de la cultura homosexual si que es reconeix així, però no reflexa la totalitat.

P: Quan es rebutgen les diferents tendències sexuals, s’utilitza el terme antinatural. Per què?

Açò és clarament el resultat de la construcció filosòfica de l’església catòlica.

P: Pareix ser que amb l’arribada del nou Papa, esta havent un aperturisme de l’església. És un raig d’esperança?

La part més conservadora de l’església ja s’ha encarregat de recordar que abans de ser Papa, aquest home era contrari al matrimoni homosexual. Estan confluint dues coses: la realitat, que diu que tractar de negar els valors espirituals o religiosos de les persones és un error. I per l’altra està el Papa “progre” que està tractant d’involucrar-se, però això és com l’aigua i l’oli, no crec que acaben mesclant-se.

P: Quin és el significat dels colors de la bandera de l’orgull gay?

Jo estic més en el grup dels ossos, que representa els colors de la pell humana. El grup dels ossos el que reivindiquem és que es pot ser homosexual, i ser gros, pelut… . Però la bandera típica és del S XIX al principi era de 12 colors, després es deixaren només els de l’arc de Sant Martí i finalment es llevà el blau clar. Els colors simbolitzen l’aspiració a la felicitat dels homosexuals, i està vinculada a la pel·lícula El Mago de Oz. 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: